Alveo - Choroby przewodu pokarmowego a odporność

Choroby przewodu pokarmowego a odporność


Rozmowa z lek. Med. Wojciechem Urbaczka, pediatrą.


- Coraz więcej osób ma problemy z infekcjami, szczególne w sezonie jesienno-zimowym, jak im zapobiec?

- Doktor Khoshbin - w trakcie wykładu w Wiśle - mówił o wątrobie jako o najważniejszym organie. Mogę dodać jeszcze, że równie ważne jest przewód pokarmowy. Stan naszego przewodu pokarmowego ma związek z naszą odpornością. Uważam, że nie ma sensu praca nad poprawą odporności, jeśli źle funkcjonuje przewód pokarmowy. Alveo reguluje florę bakteryjną. Podczas spożywania preparatu następuje regulacja pracy przewodu pokarmowego. Zwiększa się odporność i dopiero wówczas możemy zacząć się leczyć.

- W regulacji pracy przewodu pokarmowego niebagatelne znaczenie ma dieta. Co powinniśmy jeść, aby nie mieć problemów gastrycznych?

- W połowie na dietę powinny się składać warzywa i owoce, tylko w 20% mięso białe oraz nabiał, 30% powinny stanowić produkty zbożowe nisko przetworzone - z grubej mąki. Taka zrywność jest bogata w błonnik, który reguluje perystaltykę przewodu pokarmowego, idealnie zwalcza zaparcia, które są wrogiem naszego organizmu. Ponad 67% ludzi cierpi na to schorzenie. Gdy pokarm zalega w przewodzie pokarmowym, toksyny nas trują. Poza tym błonnik działa antynowotworowo na przewód pokarmowy. Powinniśmy unikać alkoholu, nikotyny, mocnej herbaty i kawy oraz coca-coli, która potrafi wypłukać z organizmu wszelkie makro- i mikroelementy.

- Na co dzień, nawet przestrzegając tych zasad żywienia, możemy mieć niedobory mikro- i makroelementów czy witamin. Jak wiemy, produkty spożywcze zawierają niekorzystne konserwanty. Jak wypełnić te niedobory?

- Zażywanie witamin to jeszcze nie wszystko. Pamiętajmy, ze wchłanialność witamin syntetycznych jest na poziomie około kilkunastu procent, natomiast witamin naturalnych, zawartych w Alveo, wynosi ponad 90 %. Największym dostarczycielem w Alveo jest lucerna. Jej korzenie sięgają około 5 metrów w głąb ziemi, więc jest ona w stanie "wyssać" z gleby wszystkie mikro- i makroelementy. Zawiera również witaminy A, C, E, komplet witamin B, duże ilości znakomicie przyswajalnego żelaza i kwasu foliowego.

- A co z minerałami? One są jeszcze trudniej przyswajalne.

- Postać koloidowa minerałów, makro i mikroelementów jest najlepiej przyswajalna. Są to drobne molekuły, które dobrze się wchłaniają. Istotne jest również połączenie minerałów. Zażywanie garści wapnia, magnezu i innych minerałów nie przyniesie pożądanych efektów. Ich postać powinna być naturalna, a stosunek wapnia do magnezu wynosić od jednego do dwóch. To wszystko mamy w preparacie Onyx, poza tym zawiera on witaminie D3, która ułatwia wchłanianie wapnia.

- Wspomniał Pan, ze nie jesteśmy chronieni przed infekcjami, jeśli odczuwamy dolegliwości związane z przewodem pokarmowym. Jak im zapobiec?

- Cała nasza odporność zależy od układu limfatycznego i od węzłów chłonnych. 80% węzłów chłonnych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Wytwarzane w nim limfocyty B, które w każdej chwili współpracują z limfocytami T (wytwarzanymi w grasicy). Mogą zwalczać atakującego nas "agresowa". Bakterie, wirusy, grzyby, toksyny są dla nas "agresorami" zewnętrznymi, natomiast wewnętrzni "agresorzy" to komórki nowotworowe. Alveo działa na odporność, ponieważ poprawia kondycję przewodu pokarmowego i węzłów chłonnych oraz optymalnie odżywia komórki układu odpornościowego. Jeśli w naszym przewodzie pokarmowym mamy "nieład" i dysharmonię - odporność natychmiast spada.

- Jakie problemy ma Pan na myśli?

- Na przykład drożdżycę. Razem z żoną wykonujemy naszym pacjentom również biorezonans komórkowy. 80% z nich ma dysbiozę jelit, zakażenie Candida aldicans oraz zaburzenia fermentacyjne. W większości są to skutki terapii antybiotykowej, zaburzającej florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Wówczas zaczynają dominować w nim drożdże, głównie wspomniane Candida aldicans. Przyczyną drożdżycy może być tez długotrwałe zażywanie sterydów i środków antykoncepcyjnych oraz spożywanie dużej ilości cukru. Drożdże uwielbiają cukier, jeśli jemy dużo czekolady i słodyczy, przyspieszamy ich rozwój.

- Jakie choroby może powodować rozwój drożdżaków i bakterii beztlenowych?

- Słodycze, antybiotyki i inne produkty powodują rozwój bakterii beztlenowych, np. Clostridium, która łączy się z kwasami żółciowymi i wytwarza się produkty karcynogene. Okazało się, ze rak okrężnicy jest spowodowany m.in. infekcjami bakterii beztlenowych, m.in. infekcjami bakterii beztlenowych, m.in. Clostridium. Alveo utrzymuje kwaśne środowisko w jelitach. Jeśli dochodzi do procesów gnilnych i następuje rozwój wymienionych bakterii, środowisko przewodu pokarmowego gwałtownie zmienia się na zasadowe. Wytwarza się wówczas duża ilość amoniaku. Póki wątroba daje radę z odtruciem, organizm jeszcze dość dobrze funkcjonuje. Jednak po jakimś czasie zaczyna szwankować, powstaje zespół wątrobowo-mózgowy. Wówczas boli nas brzuch, mamy zaparcia lub biegunki, ale oprócz tego, jeżeli amoniak przekroczy barierę mózgową, mamy zaburzenia pamięci, nie możemy się skoncentrować, ze śpimy. Często lekarze nie kojarzą tych objawów z chorobami przewodu pokarmowego.

- Jak leczymy te schorzenia?

- W pierwszej kolejności musimy usunąć wymienione bakterie za pomocą preparatów naturalnych, wytwarzających tlen w jelitach, który działa zabójczo na bakterie beztlenowe. Następnie wprowadzamy do organizmu kultury pałeczek kwasu mlekowego, ułatwiające trawienie. Musimy stosować odpowiednią dietę, niepozwalającą rozmnażać się drożdżom - rezygnujemy z cukru, serów pleśniowych i mleka. Wprowadzamy też suplementację Alveo (najlepiej miętowe), które nie dopuści do nawrotu i zmieni zasadowe środowisko przewodu pokarmowego na kwaśne. Podajemy też produkty bogate w witaminy z grupy B, A, C, selen, cynk, magnez i czosnek.

- Dlaczego zażywanie Alveo jest tak ważne dla naszego zdrowia?

- Alveo na początku reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego, gdyż jest podawane doustnie. Później doprowadzając do homeostazy, zmienia metabolizm wielu komórek: wątrobowych, układu sercowo-naczyniowego, komórek mięśniowych, co poprawia ogólną kondycję naszego organizmu.

- Dlaczego Alveo i Onyx doskonale się uzupełniają w suplementacji?

- Najważniejsze jest, by zachować w suplementacji biologicznej równowagę witamin, mikro- i makroelementów. Warunki te spełniają Alveo i Onyx. Przyjmowanie zbyt dużej ilości różnych preparatów, składających się z izolowanych minerałów lub dobranych przypadkowo, bez zachowania proporcji i naturalnej równowagi biologicznej, jest bezsensowne i kosztowne, więc mija się z celem. Synenergia poszczególnych składników w Alveo i w preparacie Onyx decyduje o tym, że są to idealne suplementy w naszej diecie.

- W jakich procesach naszego organizmu może pomóc picie preparatu Onyx?

- Onyx dostarcza naszym komórkom niezbędnych minerałów potrzebnych do wytwarzania wielu enzymów i hormonów. Należy podkreślić, ze Onyx ma postać koloidową, czyli najlepszą dla naszego organizmu, bowiem jego wchłanialność i przyswajalność dochodzi do 95%.