Cynamon to najstarsza przyprawa świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamonem przyprawia się przetwory owocowe (kompoty, wina grzane), nadaje on także charakterystyczny korzenny smak potrawom kuchni indyjskiej.
Zastosowanie cynamonu w kuchni
Cynamon to najstarsza przyprawa świata pochodząca z Chin. Pierwsze wzmianki o jej zastosowaniu datuje się na rok 2700 p.n.e. Olejek i kora cynamonowca cejlońskiego były wówczas stosowane w procesie balsamowania ciał, korę używano także jako składnika kadzideł.
Cynamon jest otrzymywany z kory drzewa cynamonowego uprawianego w Azji oraz Ameryce Południowej. Przyprawa ta nadaje potrawom charakterystyczny korzenny smak i zapach. W kuchni stosuje się ją zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. Największe zastosowanie cynamonu w Polsce można znaleźć w przyrządzaniu deserów owocowych, zwłaszcza zawierających jabłka (szarlotka, placki), pączków, kołaczy miodowych oraz napojów rozgrzewających, jak wino, piwo.
Zastosowanie cynamonu w medycynie
Kora cynamonowca zawiera olejek cynamonowy, w skład którego wchodzą: aldehyd cynamonowy (65-75%), octan cynamylu, eugenol (ok. 5%) oraz β-kariofylen (do 4%). Olejek cynamonowy wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Ze względu na ten fakt kora cynamonowca znalazła zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym jako składnik niektórych preparatów złożonych, stosowanych w schorzeniach przewodu pokarmowego. Cynamon zapobiega również nadkwaśności i działa przeciwbiegunkowo. Często występuje jako składnik leków przeciwbakteryjnych.
Jako składnik kremów i maści znalazł zastosowanie w bólach mięśni, nerwobólach, działa także przeciwzapalnie, miejscowo, znieczulająco. Cynamon stanowi składnik tzw. maści tygrysiej.
W medycynie ludowej cynamon był stosowany w bolesnym miesiączkowaniu oraz w celu poprawy apetytu, a także w zaburzeniach trawienia (wzdęcia, nudności).
Kora cynamonowca zawiera metylohydroksychalkon, który prawdopodobnie zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny. Dlatego też próbuje się wykorzystać cynamon jako środek wspomagający leczenie cukrzycy. Jednakże wprowadzenie go jako leku hipoglikemicznego wymaga dalszych analiz farmakologicznych oraz przeprowadzenia badań klinicznych.
W Cejlonie liście cynamonowca używa się do okładów trudno gojących się ran. Sporządzane są również lecznicze kąpiele działające odkażająco i lekko pobudzająco.
Negatywne skutki stosowania cynamonu
Cynamonu nie powinny stosować kobiety w ciąży, może bowiem wykazywać działanie poronne. Również osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy powinny go unikać.
Olejek cynamonowy stosowany zewnętrznie może powodować silne podrażnienie i zaczerwienienie skóry, zwłaszcza u dzieci. Jednakże wykorzystywany do inhalacji i lub aromaterapii łagodzi objawy przeziębień i schorzeń wirusowych.
Cynamon jest także silnym alergenem kontaktowym i pokarmowym, dlatego też może nasilać zmiany atopowe na skórze oraz w obrębie błon śluzowych jamy ustnej i przewodu pokarmowego.
Cynamon jest używany od wieków jako przyprawa kulinarna. Przyprawa ta jest stosowana również w medycynie, leczy przeziębienia, a także wspomaga leczenie cukrzycy.
Brak komentarzy:
Nowe komentarze są niedozwolone.